Les canelés de saison | “Ananas” et “Noix de Coco”

    As we are already looking forward to the rainy season to be over, many summer festivals will be held throughout Japan from July to September. The yukata is the most popular thing to wear at these festivals. The yukata originated in the yukatabira, a linen garment worn during bathing in the Heian period to prevent getting burned from the steam. With the spread of public bathhouses in the Edo period, yukata came to be worn after bathing and as loungewear, and it was not until the Meiji period that they became common throughout Japan as everyday summer wear. The classic yukata is often seen in white and navy blue. The white yukata is for daytime to keep cool even in mid-summer, and the navy blue yukata is better to wear from evening to night, as the scent of “Ai-zome”, or the indigo dye for the blue color keeps out insects such as mosquitoes. Yukata is an ingenious garment for comfortably spending the hot Japanese summer. It can be special and fun to dress up and go out in one. Our pair of seasonal canelés for this month, “Pineapple“ and “Coconut” are available from today, July 1st. Pineapple canelés have dried pineapples covered by white sweet bean paste inside, dolled up with homemade fresh pineapple jam and the smallest konpeito candy on top. This tropical, summery canelé brings out pineapple’s sweet, sour taste. Coconut canelés are with plentiful roasted coconuts mixed in the apricot dough and sprinkled on top. You can almost hear the ocean waves while tasting the canelés.

    早くも梅雨明けが待ち遠しいこの頃、7月から9月にかけて日本各地ではたくさんの夏祭りが開催されます。そこで着たいのが浴衣です。その由来は「湯帷子(ゆかたびら)」と言われ、平安時代の入浴時に水蒸気でやけどをしないよう着られていた麻の着衣でした。江戸時代に銭湯が普及し、湯上がりの際や寝間着として着られるようになり、夏の普段着として全国に定着したのは明治時代に入ってからです。古典的な浴衣には紺地と白地が多くみられ、白地の浴衣は昼用で、真夏でも涼しく過ごせるよう、紺地の浴衣は染料である「藍」の香りを虫が嫌うことから、虫の多く出る夕方から夜にかけて着用するのが良いとされています。暑い日本の夏を快適に過ごす工夫が散りばめられている浴衣でお出掛けを楽しむ夏もいいですね。7月の季節のカヌレは「パイナップル」と「ココナッツ」が本日7月1日(月)よりお目見えです。「パイナップル」はドライパインを白あんで包んだものを中に入れ、生のパイナップルからつくった自家製のジャムをしぼり、日本でいちばん小さい金平糖をのせました。パイナップルの甘酸っぱさが引き立つ、トロピカルな真夏のカヌレです。「ココナッツ」は杏の生地にローストしたココナッツを入れ、仕上げにココナッツをまぶしました。波の音が聞こえてきそうな一品をお楽しみください。