A Happy New Year! With the fresh air of New Years bracing, now is the beginning of all the new hopes and the new dreams. “Wakamizu” is the water that is ladled for the first time in the morning of New Years. The water is also called “Hatsumizu”or “Fukumizu” and it is believed to be sacred and lucky so that people offer this to Toshigami-sama (god of the incoming year) or cook the speciality of New Years and make tea with it. Wakamizu is also used to make inks for Kakizome (the first calligraphy of the year). It is a great way to express New Year’s resolutions with Japanese calligraphy. We wish this year to be fruitful and rewarding for you. Our pair of seasonal canelés for this month, “Tangerine” and “White Sesame” are available from the 7th of January. Tangerine canelés are with homemade jam mixed in its dough and decorated with pistachio and the orange jam. The flavor of juicy tangerines will refresh you. White Sesame canelés are with white sesame paste mixed in the dough, they are decorated with squeezed sesame paste and sesame sprinkled on top. Please enjoy the rich taste of white sesame. We hope you will enjoy our canelés this year as well!
あけましておめでとうございます。新年の清々しい空気に包まれて、期待や夢をあれこれ想像するはじまりです。1月1日の朝、その年初めて汲む水のことを「若水」といいます。別名「初水」「福水」といい、一年の邪気を払ってくれる縁起のよい水とされ、年神様に供えたり、雑煮を作ったり、茶をたてたりします。また、書初めの墨をするのにもこの若水が用いられます。吉方向へ向かって、新しい年の抱負や目標を筆でしたためるのもいいですね。みなさまにとってこの一年が実り多き年でありますよう願っています。1月の季節のカヌレは 「みかん」と「白ごま」が、1月7日(火)よりお目見えです。「みかん」は生地の中と上に自家製のみかんジャムを絞り、ピスタチオをのせました。みずみずしいみかんの爽やかな香りが口いっぱいに広がります。「白ごま」は生地の中と上に白ごま餡を絞り、仕上げに白ごまをぱらりと散らしました。白ごまの濃厚な味わいをお楽しみください。今年もどうぞよろしくお願いいたします。