Les canelés de saison | “Citrouille” et “Chocolat Banane”

    Our seasonal canelés for this month, “Pumpkin” and “Chocolat Banana” are available from today, 1st of October.Pumpkin canelés are decorated with pumpkin seeds with pumpkin paste on top of pumpkin dough. The tender sweetness of pumpkin is concentrated in each canelés. The chocolat banana canelés are with chocolate dough mixed with semi-dried banana and decorated with ganache and cocoa crumble. Please enjoy the smoothness of bitter sweet chocolate and light sweetness of banana.1st of October is the day for seasonal change of wardrobe. This custom was first brought from China about 1200 years ago in Heian era. It became popular among aristocrats who had many clothes. They changed their wardrobe 4 times a year for every season and the outfits they wear on this day were even decided. It was considered to be fashionable to get ahead of the season wearing some patterns representing a coming up season. The frequency dropped to twice but this custom still remains in modern days. It is surely timeless thing to dress up to match the season.

    10月の季節のカヌレは「かぼちゃ」と「ショコラバナナ」が、本日10月1日(日)よりお目見えです。「かぼちゃ」はかぼちゃの生地にかぼちゃ餡をしぼり、かぼちゃの種をそえました。かぼちゃのやさしい甘みがぎゅっと詰まった秋の定番の一品です。「ショコラバナナ」はショコラ生地の中にセミドライのバナナ、上にはチョコレートガナッシュとココアクランブルをのせました。甘くほろ苦いチョコレートの口どけと、バナナのやさしい甘さがお口いっぱいに広がります。10月1日は衣替えの日です。もともとは中国から平安時代頃に日本へ伝わり、衣類をたくさんもっていた貴族社会だけの習慣でした。四季に合わせて年に4回、着るものも決められていたそうです。着物の場合は仕立てばかりでなく、四季折々にふさわしい柄を実際の季節より一足先に身につけるのが粋なことでした。現代では年2回が一般的ですが、四季や気温によっておしゃれを楽しみたいという気持ちは今も昔も同じだったのかもしれません。