Les canelés de saison | “Figues” et “Patate douce”

    Our pair of seasonal canelés for this month, “Fig” and “Sweet potato” are available from today, September 1st. Fig canelés are filled with dried fig compote in their red wine and cinnamon flavored dough. The popping texture of fig and refined afternote of red wine would be very enjoyable. The sweet potato canelés are with sweet potato dough and candied sweet potato on top. The sweet potato fills your mouth with a soft luscious flavor. Figs, used in one of the canelés of this months, are in season from end of August to October. It is told that the fruit came from China to Nagasaki around Edo era and grown for medical use. It is written as “fruit without flowers” in Chinese characters because of the look but the small seeds like parts in the fruit are actually its flowers. You can enjoy the little white flowers in the canelés too.

    9月の季節のカヌレは「いちじく」と「さつま芋」が、本日9月1日(土)よりお目見えです。「いちじく」は赤ワインとシナモンの生地の中に、イチジクのコンポートを入れ、上にものせました。イチジクのプチプチ食感と赤ワインの大人な余韻をお楽しみください。「さつま芋」はさつまいもの甘露煮をさつまいもの生地で包み、上にものせました。さつまいものやさしい甘さがお口いっぱいに広がります。9月の季節のカヌレのひとつ、無花果は8月末から10月頃に食べられる旬の果物です。江戸時代に中国から長崎に伝わったとされ、薬用の木として栽培されていました。花を咲かせずに実をつけているように見えることからその名が付けられたそうですが、私たちが食べている中のつぶつぶの部分が花になります。季節のカヌレ「いちじく」にもその花を見つけることができます。無花果の白い花を目で楽しみ、味わっていただけたらうれしいです。